Korábbi cikkünkben már beharangoztuk a Suunto ígéretes fejlesztéseit, melyek elsődleges platformja a SuuntoPlus™. Lássuk, mi minden izgalmas új funkciót biztosítanak multisportjainkhoz az óráinkra (Suunto 7, Suunto 9 és 9 Baro, Suunto 5 és Suunto 3 modellek) érkező legújabb szoftverfrissítések!

Suunto 7

PXDZ.200824.005 rendszerfrissítés (2020. szeptember 7.)

(Megjegyzés.: A rendszerfrissítések automatikusan letöltődnek az órára Wi-Fi csatlakozáskor, töltőre helyezéskor. Manuálisan a rendszerverzió ellenőrzése a Settings/System/About/Versions, a rendszerfrissítés letöltése pedig a Settings/System/About/System updates útvonalon tehető meg.)

Új funkciók:

 • Navigáció
  Készíts saját, vagy használj más szolgáltatásokból származó útvonalakat, vagy válassz a népszerű útvonalak közül a Suunto App-ben! Szinkronizáld az útvonalat az óráddal és kezdd el a navigációt!
  vv_1
 • Alacsony energiafogyasztású, bekapcsolt kijelző üzemmód
  Kövesd az edzésadataidat anélkül, hogy karod emelésével aktiválnod kelljen a kijelzőt! A kijelző csökkentett fényerővel, minimális akkumulátor használat mellett látható marad edzéseid teljes időtartama alatt. A kijelző automatikusan lekapcsol alacsony energiaigényű üzemmódra (2. kijelző a képen), mikor nincs használatban. A kijelző megérintésével, vagy bármely gomb megnyomásával aktiválhatod (1. kijelző a képen).
  vv_2vv_3
 • Hosszabb üzemidő edzéseidhez: új akkumulátor-kímélő GPS mód
  Kiválasztva a „jó” („Good”) helymeghatározási pontosságot (lásd a képen), az új akkumulátor-kímélő GPS üzemmód aktiválódik, mely 10 másodpercenkénti mintavételezési idővel dolgozik. Futás és biciklizés esetén a köztes időben a helymeghatározás a Suunto már ismert, egyedülálló FusedTrack™ algoritmusával történik: a ritkábbra állított GPS mintavételezést kombinálja az órába épített mozgásszenzor adataival, így lehetővé teszi nagy pontosságú útvonal és sebesség adatok rögzítését hosszú üzemidő mellett is. Az új üzemmóddal a nyomkövetési pontosság szignifikáns csökkenése nélkül növelheted órád üzemidejét: ez különösen hasznos lehet pl. hosszabb túrázás, síelés alkalmával, vagy mikor az akkumulátor töltöttséged már alacsony.
  vv_4vv_5
 • Népszerű kiindulópontok
  Böngéssz a Suunto alkalmazásban a népszerű kezdőpontok között, hogy edzéseidet máshonnan is indíthasd. Az applikációból az órádra történő szinkronizálást követően a népszerű kiindulópontok kis pontokként jelennek meg a hőtérképen.
  suunto7_uj

Bővítések és javítások:

 • A Google Wear OS H-MR2 frissítés
 • További hibák javítása, fordítások pontosítása és teljesítményoptimalizálás

A frissítés a Suunto komponensek következő verzióit tartalmazza:
Suunto Wear app – 2.4.0
Suunto Wear services – 2.2.0
Suunto Watch faces – 1.9.0
MDSP – 2.2.0

PXDB.200528.004 rendszerfrissítés (2020. június 30.)

Új funkciók:

 • Fejlesztett 24/7 aktivitási adatok
  Könnyebb hozzáférés a lépésszámaidhoz és elégetett kalóriáidhoz: kövesd megtett lépéseidet és elégetett kalóriáidat már a Suunto appben és órádon is az új Suunto Today Tile segítségével: pöccints balra az adatokért!
 • Személyre szabható sportmódok
  Megválaszthatod, milyen adatokat akarsz látni a kijelzőn edzésed közben (sportmódok testreszabása). Az előre definiált mozgásformák széles választékából órád mindig a legrelevánsabb információkat jeleníti meg edzésed közben. A Suunto appben az előre definiált sportmódokon felül létrehozhatsz saját, személyre szabott megjelenítést kedvenc edzéseidhez, melyek órád sportmód-listájának tetején fognak megjelenni.
  Suunto7_3

Bővítések és javítások:

 • Jobb helyzetmeghatározási és távolságmérési pontosság
 • Aktivitási- és edzésadatok Google Fit-be való integrációjának bővítése
 • Bővülő értesítések a felhasználói útmutatóból
 • További hibák javítása, fordítások pontosítása és teljesítményoptimalizálás

A frissítés a Suunto komponensek következő verzióit tartalmazza:
Suunto Wear app – 1.128.2
Suunto Wear services – 1.201.2
Suunto Watch faces – 1.5.0
MDSP – 1.139.0

Suunto 9, 5 és 3

2.12.30 verzió (2020. szeptember 7.)

Új funkciók:

 • Új Outdoor kijelző számlap (Suunto 9, 5 és 3)
  Vess egy pillantást a környezeti adatokra, miközben készülődsz a kalandra! A formatervezést a Suunto örökségeként ismert tengeri iránytűk inspirálták. A kijelzőn félkör alakú óraskálán árnyékolva láthatod a napfelkelte, naplemente időpontját, az aktuális légnyomást és tengerszint feletti magasságot (Suunto 9 Baro esetén), megtett lépéseid számát (Suunto 9 és 5), valamint a dátumot (Suunto 9).
 • Mágneses tér alapján történő navigáció (Suunto 9)
  Menet közben navigálhatsz az iránytű segítségével is, mely remek módszer a hegyekben, erdőkben. Állítsd be az irányt, opcionálisan a távolságot és magasságot, majd kezdj el navigálni! Hasonlóan működik, mint a POI (Points Of Interest) navigáció.
 • Sportmódban az iránytű kiválasztható a Navigációból (Suunto 9)
 • Útpont nevek hozzáadása (a GPS-nyomvonalakhoz (track-ekhez) tartozó megjelölt pontok) (Suunto 9 és 5)

SuuntoPlus™-on keresztül elérhető új funkciók (további információ itt):

 • Biztonság – Helyzetem (Suunto 9 és 5)
  Ha segítségre szorulsz, láthatod kijelződön a legfontosabb információkat a jelenlegi pozíciódról, összehasonlítva a kiinduló ponttal (navigációként is használható). Mutatja az aktuális földrajzi szélességi, hosszúsági információt, magasságot, a kiindulási pont helyzetét és az attól megtett távolságot, az indulás pontos időpontját és a kezdőponttól történő elmozdulás irányát.
 • Mászás – dombedzés (Suunto 9 és 5)
  Kövesd megtett erőfeszítésedet, miközben a Mount Blancot mászod, vagy a hátsó kertben nyomod a dombedzést. Valós időben láthatod a kijelzőn a lejtő dőlésszögét (%-ban), a dombok számát, vertikális sebességet és emelkedést (m-ben).
 • Hurok – Köridő mérések: Sebesség, Iram, Intenzitás (Suunto 9 és 5)
  Kövesd valós időben és minden kör végén összesítve a manuálisan beállított, vagy helyzeted alapján automatikusan meghatározott köreid adatait a kijelzőn!
 • Sprint – Futás irama, Kerékpározási intenzitás (Suunto 9 és 5)
  Kövesd nyomon automatikusan rögzített sprintjeidet futás vagy kerékpározás közben! Az órád futásod vagy tekerésed sebességének, intenzitásának megváltozása alapján ismeri fel és különíti el sprintjeidet. Minden sprintet számol és aktuálisan kijelzi mérőszámait, továbbá a legfontosabb statisztikákat, így a sprintek számát és a maximális iramú/pulzusszámú sprintet.sprint
 • Időjárás – Betekintés (Suunto 9 Baro)
  Kövesd figyelemmel a kültéri kalandodat befolyásoló időjárási tényezőket! A kijelzőn láthatod a napfelkeltéig/naplementéig hátralévő időt, vízhőmérsékletet, magassági oxigénszintet (%), viharriasztásokat, légnyomás-tendenciát.
 • Wings for Life – World Run (Suunto 9 és 5)
  Ez a funkció a versenyek záróbuszát szimulálja: motiválva téged mindennapos edzéseidben és segítve a versenyre való felkészülésben, hangolódásban. A képzeletbeli záróbusz 30 perccel indulásod után kezd el követni téged, fokozatosan gyorsítva edzésed előrehaladtával. Futás közben a kijelzőn láthatod, mennyivel jár mögötted és aktuális sebességed alapján az utoléréshez szükséges becsült időt és távot. Kell ennél jobb motiváció?
  zarobusz

A Suunto alkalmazásban megtekinthető SuuntoPlus™ adatok (Suunto 9 és 5):

 • Strava: Relative effort
 • TrainingPeaks Futás iramával (Running Pace): Running Training Stress Score® (rTSS), Normalized Graded Pace® (NGP)
 • TrainingPeaks Intenzitással (Power): Training Stress Score® (TSS), Normalized Power® (NP)
 • TrainingPeaks Pulzusszámmal (Heart Rate): Heart Rate Training Stress Score® (hrTSS)
 • Mászás: mászások, mint körök; normalized graded pace (vízszintes terephez viszonyított sebesség-egyenérték); mászások száma
 • Hurok: Hurkok, mint körök; hurkok száma; legjobb hurok időtartama; átlagos hurokidőtartam és távolság
 • Sprint Kerékpározási intenzitással: sprintek, mint körök; sprintek száma, átlagos sprint időtartama, sprintek alapján átlagos maximális intenzitás
 • Sprint Futás iramával: sprintek, mint körök; sprintek száma, átlagos sprint időtartama, sprintek alapján átlagos maximális iram
 • Wings for Life World Run: (verseny) becsült végeredmény(e): távolság és időtartam

További érdekességekért kövessetek minket Facebookon és Instagramon!

Forrás

#suunto #suuntoplus #strava #trainingpeaks #terepfutás #sarkcsillagsport