2019. decemberével – szoftverfrissítésbe építve, csendesen – startolt a Suunto 5, 9 és 7 modelleken a SuuntoPlus. Elsőre mondhattuk, hogy nem egy nagy újítás: beépítették a Strava (30 napos ingyenes próbaverzió után fizetős Summit elemzőcsomaggal elérhető,) már létező Relative Effort mutatóját.

A Strava Relative Effort egy olyan mérőszám, amely edzéseink összehasonlítását teszi lehetővé (ezért relatív): pulzusadataink alapján elsősorban az időtartamtól és a megtett erőfeszítéstől függően. Ezért egy 30 perces kocogás alacsony, egy szakaszos edzés magasabb, egy félmaraton pedig, ahol tegyük fel, kiadod magadból a maximumot, ezeknél is magasabb értéket fog képviselni, az időtartam és az intenzitás ötvözése következtében. Mivel erőfeszítésen alapszik, a pulzusadatok rendkívül fontosak, így ha azok hibával terheltek, a mutató által adott érték is az lesz.

SuuntoPlus_Uj_funkciok_az_orankon

Az új szoftververzióval startoló SuuntoPlus fontosságát inkább az hordozza, hogy ezzel a lépéssel a Suunto elkötelezte magát amellett, hogy további funkciókat, teljesítményre vonatkozó metrikákat ad hozzá óráink menüjéhez. Ezeket, miután edzésünk megkezdése előtt kiválasztottuk, edzés közben valós időben láthatjuk a kijelzőn, edzésünk végeztével pedig – az adatok szinkronizálását követően, fejlődésünk pontos nyomon követése érdekében – tetszőleges mélységekbe menően kielemezhetjük.

A SuuntoPlus™ funkcióinak használata:
1. Mielőtt megkezdi az edzése rögzítését, érintse vagy nyomja meg az alsó gombot a sportolási üzemmódok menüjének megnyitásához.
2. Görgessen le és érintse meg a SuuntoPlus™ menüpontot, vagy nyomja meg a középső gombot.
3. Görgessen le és érintse meg a kívánt funkciót, vagy nyomja meg a középső gombot.
4. Ezután görgessen fel a kezdőnézethez és kezdje el az edzést a megszokott módon.
5. Simítsa balra, vagy nyomja le a középső gombot, amíg el nem ér a SuuntoPlus™ funkcióhoz, amely saját kijelzőként jelenik meg.
6. Miután befejezte az edzést és rögzítését, a SuuntoPlus™ funkció eredményeit megtalálhatja és ellenőrizheti az összegzésben. (Strava Relative Effort esetén: hosszú távú elemzést úgy készíthet, ha óráját a Suunto alkalmazáson keresztül csatlakoztatja a Strava szoftverhez. Ahhoz, hogy ugyanazokat az eredményeket láthassa a programban, mint a Straván, ne feledje összehangolni a megadott pulzustartományt.)

SuuntoPlus_funkciok_kivalasztasa

Idén márciusban a partnerkapcsolat kiteljesedéseként a TrainingPeaks regisztrált védjegyei közül hat teljesítményre vonatkozó mérőszámot emelt be funkciói közé a SuuntoPlus. Az online edzéstervezés és adatelemzés éllovasaként ismert TrainingPeaks már a ’90-es években meglátva a piaci rést, mára szabványokká vált tudományos eszközök és módszerek bevezetésével forradalmasította az állóképességi edzések online nyomon követését, elemzését és tervezését. Néhány egyszerűbb funkciójától eltekintve alapvetően térítés ellenében igénybe vehető webes, mobil és asztali szolgáltatásait edzők és sportolók előszeretettel használják világszerte.

A márciusi szoftverfrissítés az alábbi új funkciókat tartalmazza, melyeket edzés közben valós időben is követhetünk óránkon:

  • SuuntoPlus™: TrainingPeaks – Kerékpározási intenzitás (cycling power): Normalized Power® (NP), Training Stress Score® (TSS), Intensity Factor® (IF)
  • SuuntoPlus™: TrainingPeaks – Futás irama (running pace): Intensity Factor® (IF), Running Training Stress Score® (rTSS) and Normalized Graded Pace (NGP)
  • SuuntoPlus™: TrainingPeaks – Pulzusszám: Heart Rate Training Stress Score® (hrTSS).

Óránkon valós időben követhetjük a kiválasztott TrainingPeaks mutatókat, ami segít célunknak megfelelően optimalizálni erőfeszítésünket, valamint az edzés időtartamát, melyeket az adatok ismeretében útközben bármikor módosíthatunk. A mérőszámokból így kétféleképpen is profitálhatunk: valós időben nyomon követve, illetve edzés után eredményeink elemzésével. Mindkettő értékes segítség edzéseink tökéletesítésében.

TrainingPeaks funkciók használata:
1. Mielőtt megkezdi az edzése rögzítését, érintse vagy nyomja meg az alsó gombot a sportolási üzemmódok menüjének megnyitásához.
2. Görgessen felfelé és koppintson a SuuntoPlus™ gombra, vagy nyomja meg a középső gombot.
3. Görgessen le a TrainingPeaks menühöz és válassza a Running pace, Cycling power, vagy Heart rate funkciót.
4. Görgessen fel a kezdőnézethez és kezdje el az edzést a megszokott módon.
5. Edzés közben pöccintsen balra, vagy nyomja meg a középső gombot, amíg el nem éri a TrainingPeaks képernyőt, ahol valós időben ellenőrizheti a Training Stress ScoreⓇ (TSSⓇ) értéket, illetve a Normalized PowerⓇ (NPⓇ) értéket kerékpározás, vagy a Normalized Graded Pace™ (NGP™) értéket futás közben.
6. Miután leállította az edzésadatok rögzítését, a TrainingPeaks Training Stress ScoreⓇ (TSSⓇ) és a Normalized PowerⓇ (NPⓇ), vagy Normalized Graded Pace™ (NGP™) értéket megtalálja az összegzésben.

Ha a relatív erőkifejtésre vonatkozó hosszú távú elemzésre kíváncsi, óráján használja a TrainingPeaks funkciót a Suunto alkalmazásban.

További részleteket az órák használati útmutatójában találunk a Jellemzők/SuuntoPlus alatt.

Ugyan a Suunto részéről már régóta nyitva állnak a harmadik felekkel történő együttműködés kapui, a SuuntoPlus funkcióival ezen szándékukat csak megerősítették. Külön figyelmet szentelnek a felhasználói közösség körlevelekben történő tájékoztatására, valamint kérik ki és mérik fel rendszeresen igényeinket kérdőívek formájában, szabadszavas véleményt is várva. A tapasztalatok alapján ez nem csak formalitás: a válaszokat komolyan veszik, a beérkező javaslatokat egyenként megvizsgálják. A felmérésekben szavazni is lehet már meglévő ötletekre, amik jól mutatják az általunk is ismert Suunto profizmust és a fejlődés iránt elköteleződést.

Néhány példa, amivel találkozhattunk az eddigi felmérések során:

  • Kísérlet bizonyos távolság megtételéhez szükséges idő becslésére, egy bizonyos edzés automatizálásának módjára. Az eredmények alapján megbecsülhető a következő verseny célideje a jelenlegi fizikai állapotunknak megfelelően.
  • élettani teszt az edzési zónák meghatározására
  • beltéri edzés animációkkal (Garmin, Polar)
  • automatikus átmenet a triatlonon belül gombok használata nélkül
  • fejlesztések mászók számára (Garmin ClimbPro-hoz hasonló)
  • autolap helymeghatározás alapján (Garmin)

Felettébb ígéretes ötletek, a gyártók közti szoros versenyben pedig (talán a hűséges Suunto felhasználók nevében mondhatom, hogy) izgatottan várjuk a megvalósítás lépcsőfokait, melynek platformja a jövőben a bemutatott SuuntoPlus.

További érdekességekért kövessetek minket Facebookon és Instagramon!

Forrás

#suunto #suuntoplus #strava #trainingpeaks #terepfutás #sarkcsillagsport